2014. november 4., kedd

Kimcsi - 김치

Itt a november, a kimjang, a kimcsikészítés ideje. Már jóideje készítek kimcsit, ami egy nagyon jó vitaminforrás így az őszi-téli időszakban. Azonban a fogyasztása nem csak és kizárólag ebben az időszakban lehetséges, a koreaiak egész évben, minden étkezéskor fogyasztják (fejenként kb. 25 kg-ot évente).
Sokféleképpen kipróbáltam, nekem ez a verzió jött be eddig a legjobban. (Egyébként ahány ház, annyi szokás, én teszek bele némi olajoshalat, viszont répával annyira nem ízlett, tehát mindenki alakítson a recepten, ahogy neki jobban esik).


Kimcsi - 김치

Hozzávalók:

2 fej kínai kel
1 nagy, vagy két kisebb jégcsapretek
fél csésze rizsliszt (ha nincs, jó a hagyományos liszt is)
1/4 csésze cukor
egy közepes méretű vöröshagyma
1 csésze fokhagyma
1 diónyi friss gyömbér
1 póréhagyma vagy egy "csokor" újhagyma
Kb. f
él kisebb doboznyi szardínia. - vagy valami friss tengeri cucc, de az nekem nincs
Erős pista / házi csípőspaprika pehely
Halszósz és/vagy az olajoshal olaja

Elkészítés:
A kínai kelt attól függően, hogy milyen kimcsit szeretnél:
a: Vágd hosszában félbe, és a torzsánál vágd be, de ne vágd el teljesen. Mártsd vízbe, csöpögtesd le. A levelek között alaposan sózd be, főleg a torzsához adj bőven sót.
b: Vágd hosszában félbe, majd a feleket ismét hosszában félbe. Ezeket a hosszú negyed káposztákat aztán vágd olyan 3,5 cm-enként fel keresztben. Adj hozzá bőven sót és keverd össze.

Hagyd állni 4 órán keresztül. Félidőben forgasd át.

Közben elkészítjük a szószt. Próbáltam szósz nélkül is, de számomra így finomabb lett. A fél csésze rizsliszthez adj hozzá fokozatosan 3 csésze vizet. Ezt forrald fel. Ha kezd opálos lenni, adj hozzá 1/4 csésze cukrot. Így keverd még kicsit. Hűtsd le.
A fokhagymát tisztítsd meg, rakd egy daraboló gépbe, a gyömbért tisztítsd meg, tedd hozzá. a vöröshagymát is tisztítsd meg, add hozzá. Daráltasd össze a géppel.
Ezt tedd egy nagy tálba. Add hozzá a masszát, amit lehűtöttél. Vágd fel a zöldhagymát/póréhagymát zsülienre, és a retekkel is tégy ugyanígy. Add hozzá a többi nagy tálban lévőkhöz. A szardíniát vágd minél apróbbra, azt is add hozzá, plusz a halszószt is keverd bele.
Keverd össze alaposan, majd én ez után javaslom a csípősség beállítását. A koreaiak annyira csípősen eszik, hogy azt sok magyar ember nem bírná.
De azért ne fukarkodj vele, ez teszi a kimcsit kimcsivé. Tehát ízlés szerint, kóstolgatva add hozzá az Erős pistát. (Ha ázsiai boltban jársz, vehetsz csiliport, én még nem vettem).

A 4 óra letelte után a kelt 3x mosd át bő vízben.
a: Törd el a kelt a negyedelős vágásnál. A levelek közé egyenletesen oszlasd el a masszát. Rakd légmentesen záródó műanyag edénybe.
b: A kelt add hozzá az előzőekben előkészített anyaghoz, keverd jó össze, és rakd befőttes üvegekbe.

Ezután már csak várni kell, hogy érjen. Azt mondják, hogy a kimcsi szobahőmérsékleten való érlelés esetén az 5. napon a legjobb, tehát ez után javasolt fogyasztani. Ekkor tedd be a hűtőbe, hogy leálljon az érés. Gyakorlatilag utána hónapokon keresztül fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése