A hétvégén az I. Konfuciusz Intézetek Napját ünnepeltük Szegeden a Dugonics téren. Ezen a rendezvényen volt alkalmam önkéntesként részt venni a lebonyolításban, és szerintem a lehető legjobb helyre osztottak be segítőnek, azaz a Kínai Nagy Fal Étterem szakácsa mellé. Itt az érdeklődőkkel egy híres kínai ételt, jiaozit készítettünk.
Én életemben először tavaly holdújévkor készítettem el ezt az ételt, és most eszembe jutott, hogy a receptjét még nem tettem fel ide. Ez az a módszer, ahogy én készítem. A kínaiak annyiban készítik másképpen, hogy a tésztából egy olyan vékonyabb sodrófányi vastagságú csíkot formáznak és azt felszeletelik, szórnak rá egy kis lisztet, azzal megmozgatják kicsit, kézzel lelapítják (de nem túlságosan), és egyesével nyújtják a köröket ezekből sodrófával.
Holdújévkor lehet belerejteni egy-egy jiaozibe pénzt, vagy datolyát. Aki a datolyát megtalálja, annak az új év olyan édes lesz, mint a datolya, aki pedig a pénzt találja meg, az gazdagságot várhat az elkövetkezendő egy évben.
Jiaozi (饺子)
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt + egy kevés a tészta kinyújtásához
- 2,5 dl víz
Húsos változathoz:
-
40 dkg darált sertéshús (ez a kínai kel mennyiségével megegyező
arányban csökkenthető. Én nem csökkentettem, így kb. 4 batyunyi
kimaradt)
-
ízlés szerint kínai kel (én mivel mindkettő tölteléket megcsináltam,
vettem egy viszonylag nagyot, és mivel a másikhoz egy kisebbet ír a
recept, így a nagyból egy kisebb kínai kelnyit felhasználtam a zöldséges
töltelékhez, a többit ehhez adtam hozzá)
- 1 vékony szál póréhagyma, megmosva és apróra vágva
- 5 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
- diónyi gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
- csipet só
- 2 ek kínai rizsbor (vagy sherry)
- 2 ek világos szójaszósz
- 1 tk szezámolaj
- fél dl víz
Zöldséges változathoz:
- egy kisebb fej kínai kel vagy kelkáposzta, megmosva és vékony csíkokra vágva
- 1 vékony szál póréhagyma, megmosva és apróra vágva
- 5 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
- diónyi gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
- csipet só
- 2 ek kínai rizsbor (vagy sherry)
- 2 ek világos szójaszósz
- 1 tk szezámolaj
Mártogatós hozzávalói ( a kínaiak van, hogy csak ecetbe mártogatják):
szójamártás
ecet
chili paprika
1 teáskanál pirított szezám olaj
gyömbér lereszelve
fokhagyma összenyomva
A
lisztet elkeverjük a vízzel, és sima, kemény tésztát gyúrunk belőle.
Letakarjuk egy nedves kendővel, és egy órán át pihentetjük.
Közben megcsináljuk a tölteléke(ke)t:
Húsos: A húst alaposan összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval.
Káposztás:
Olajon alaposan megpároljuk a káposztát (az alap recept azt mondja,
hogy megpirítjuk, de én nem mertem nagyon megpirítani, hogy nehogy
megkeseredjen) . Hozzáadjuk a gyömbért és fokhagymát. Összeforgatjuk, és
2 percig tovább kevergetjük. Hozzáöntjük az összes többi hozzávalót, és
újabb 2 percig keverjük.
A
tésztát kinyújtjuk ( minél vékonyabbra, kb. mint a derelyét) és egy kb.
7,5-8 cm szájátmérőjű bögrével, illetve ha van, ekkora
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A korongok közepére teszünk egy-egy teáskanálnyi tölteléket, a tészta
széleit fent összeillesztjük, majd alaposan összenyomjuk. Ezután kis
hajtogatásokkal beredőzzük.
Elkészítés:
Főzés:
Forraljunk fel legalább 3 liter vizet egy fazékban, amikor forrni kezd,
tegyük bele a tésztatáskákat,és miután újra felforrt, öntsünk bele 1
bögre hideg vizet, várjuk meg, amíg a víz újra felforr, és öntsünk bele
megint 1 bögre hideg vizet. Ezt ismételjük meg még egyszer, és amikor
ezután a tésztatáskák feljönnek a víz felszínére , szűrőkanállal szedjük
ki.
Sütés
nyersen: Forrósítsunk fel egy vastag falú lábast, majd benne az olajat
is. Tegyük bele a tésztatáskákat, süssük egy percig, majd öntsük fel fél
deci vízzel, és azonnal tegyük az edényre a fedőt. Spriccelni fog!
Legyen ezért az egyik kezünkben a vizes pohár, a másikban a fedő, és a
víz beleöntése után, azonnal dobjuk rá a fedőt. – A másodikként sülő
adagnál már nem trükköztem így, szerintem az is jó lett.
Sütés
főzés után: A kifőzött jiaozi-ket megsüthetjük kiolajozott tepsiben
sütőben. Egy másik megoldás szerint olajban serpenyőben is átsüthetjük
őket. Ekkor figyeljünk rá, hogy hűljenek ki, és csöpögjön ki belőlük az
összes víz illetve száradjon meg a tészta, különben nagyon megégethetjük
magunkat! Én a sütőben sütést választottam ennél a variánsnál.
És
igen, valóban elég az egy csipet só, mivel a szójaszósz sós, így az is
ad neki egy kis sós ízt, valamint a mártogatósban lévő szójaszósz is
elég intenzíven kiérződik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése