2013. október 27., vasárnap

Hasznos linkek

Folyamatosan bővülő gyűjtemény.

SZTE Konfuciusz Intézet
Mint már a bevezetőben említettem én is itt tanulok kínaiul anyanyelvi tanároktól. Nem csak nyelvoktatással foglalkoznak, hanem rengeteg kulturális programot szerveznek. Ezek mind megtalálhatók a weboldalukon. A nyelvórákról még annyit, hogy a közvetítő nyelv az angol, így egy bizonyos szintű angol nyelvtudás elengedhetetlen.

ELTE Konfuciusz Intézet
Budapesten nyitotta meg kapuját az országban először Konfuciusz Intézet, mely az évek során egyre nagyobb és nagyobb lett. Budapesten élők számára remek lehetőség a kínai kultúra és nyelv megismerésére.

Nciku
Szerintem a legkönnyebben használható szótár. A karaktereket be lehet írni grafikusan is, kimondja az adott szót, oda-vissza jól használható. Illetve amiért én nagyon szeretem, az hogy a vonássorrendet is megmutatja.

Perapera
Mozilla addon. Ha az ember egy adott karakter fölé mutat az egérrel, megjelenik egy felugró ablakban az adott szó, vagy kifejezés jelentése angolul.

Forvo
A legjobb kiejtés kalauz. Ha valamelyik szó nincs még fenn, lehet kérni az adott nyelv anyanyelvi beszélőit, hogy vegyék fel és tegyék közzé.

Anki
Aki szókártyázni akar, annak az remek megoldás lehet az Anki, amelyet nem csak számítógépen, hanem okostelefonon is remekül használhatunk.

HSK
A HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi 汉语水平考试, Kínai Szintfelmérő Vizsga) a Kínai Népköztársaság hivatalos kínai nyelvi vizsgája, amelyet nem kínai anyanyelvűek számára dolgoztak ki és tartanak meg Kínában és a világ számos országában. Magyarországon jelenleg két helyen lehet nyelvvizsgát tenni: Szegeden az SZTE Konfuciusz Intézetben és Budapesten az ELTE Konfuciusz Intézetben. Ezen az oldalon lehet online jelentkezni, valamint például korábbi nyelvvizsgateszteket letölteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése