2013. október 28., hétfő

Kiejtés 1. lecke - A szótagok

A kiejtés leckék nem túl izgalmasak, viszont a nyelv sikeres elsajátításához feltétlenül szükségesek.
Most ismerkedjünk meg az alapokkal.
A kínai nyelv egyszótagú. Ez azt jelenti, hogy a nyelv legkisebb jelentéssel bíró nyelvi egységei a szótagok. Tehát a kínai nyelv alapvetően szótagokból áll, amely szótagok már önmagukban is jelentenek valamit. Ez nem azt jelenti, hogy a kínai nyelvben minden jelölni kívánt fogalomra létezik egy külön szótag, sokkal inkább az a jellemző, hogy a szótagokból több szótagú, vagyis összetett szavakat képeznek.
A kínai nyelvben hagyományosan szótagkezdőre és szótagvégre (rím) osztják a szótagot. Az előbbi kategóriába tartoznak a szótageleji mássalhangzók, míg a magánhangzóval kezdődő szótagokat úgy tekintik, mint amelyeknek záró szótagkezdetük van. A szótagkezdők és rímek száma valamennyi kínai nyelvben meghatározott. Ezekből a mandarin kínaiban 412 szótag épül fel. Tehát egy karakter ebből a 412-ből az egyik szótagnak felel meg. Miután egy karakterről ránézésre nem derül ki, hogy melyik szótagnak felel meg a kiejtése, ezért megalkották az egységesített átírási rendszert, a pinyint. Az alábbi táblázatban megtekinthetők a képezhető szótagok.

A kép forrása: http://www.livefrombeijing.com/wp-content/uploads/images/pinyin-chart-412.jpg

A pinyin kiejtés nem teljesen azonos a mi általunk használt latin betűk kiejtésével. A hangfájlban (link a lecke végén) a következő példákkal mutatják be a pinyin használatát. A hölgy mindig angol kiejtéssel olvassa, ami nem helyes, a kínai anyanyelvű srác pedig helyesen ejti ki.
hen
bang
shang
deng
bi
pie
wang
quan
yuan

Az "u" y,q,j,x után kiejtésben "ü"-vé válik, minden más esetben "u".
Pl.:yuan, quan, juan, xuan. De chuan, zhuan, ruan, luan

Valamint összehasonlításként a legkönnyebben összekeverhető kiejtésűek:
mo/muo
se/si
ze/zi
ce/ci
re/ri
she/shi
zhe/zhi
che/chi
lu/lü
nu/nü

(Amit megfigyelhetünk, hogy az e, az egy, a miénknél mélyebben képzett ö hang; az i hang pedig határozottan nem i. Az ü hang képzésével sok időt eltöltenek, azonban az nekünk nem problémás.)

Mindenképpen hallgassátok meg többször is, hiszen így rögzül.

Az angol nyelvű leckét innen letöltve hallgathatjátok meg, ahol az anyanyelvű srác kiejtésével gyakorolhattok.
Továbbá hasznos ez a youtube videó is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése